Contact us here

 

Beweging aanpassen: Bestuur je I/O™-actuator en pas deze aan

De functies voor bewegingsaanpassing in de Actuator Connect™-configurator bieden meer flexibiliteit voor LINAK® I/O™-actuatoren met diverse besturingsopties, virtuele limieten en instelbare snelheid – waardoor je volledige controle hebt over je lineaire beweging.


Laat Hunter je begeleiden door de functies voor bewegingsaanpassing van een I/O-actuator, een van de diverse opties die kunnen worden geconfigureerd in de Actuator Connect-configurator voor de I/O-interface.

Lees hier meer over onze I/O-interface of download een gratis versie van de nieuwste Actuator Connect-configurator.

Actuator Connect downloaden

Wat is de meest gebruikte manier voor besturing van een elektrische I/O™-actuator?

De besturing van een elektrische lineaire I/O-actuator is gebaseerd op een Integrated Controller of H-brug die de polariteit van de spanning naar de DC-motor omschakelt. Hier kun je profiteren van schakeling met lage stroomsterkte, omdat een hoog digitaal signaal van slechts enkele mA ervoor zorgt dat de actuator werkt.

De geïntegreerde H-brug opent een verscheidenheid aan besturingsopties vanaf de printplaat, zoals snelheid en aan/uitloop.

De H-brug heeft vier schakelaars, in dit geval transistoren, die aan de boven- en onderkant van de H-brug op de voeding zijn aangesloten. Deze transistoren vervangen mechanische relais. De H-brug bestuurt op vrij eenvoudige wijze de in- en uitgaande beweging van een actuator. Wanneer de stroom is ingeschakeld, moeten twee van de transistoren worden geactiveerd om de stroom diagonaal voorbij de motoraansluiting te laten stromen, waardoor de motor in één richting draait.

Hoe kun je een analoge input gebruiken voor de besturing van een elektrische I/O™-actuator?

De I/O-actuator kan worden bestuurd met een analoog signaal. In dit geval is de input variabel en niet gewoon aan of uit. Het analoge ingangssignaal kan worden gebruikt voor besturing van positie of snelheid.

Servobesturing wordt gebruikt voor besturing van de actuatorpositie. Dit wordt gedaan met een analoge input, zoals 4-20 mA, die de volledige slaglengte van de actuator dekt. Dit is vooral relevant in toepassingen waar de actuator tijdens normaal bedrijf naar meerdere doelposities moet bewegen.

Proportionele besturing is vergelijkbaar met servobesturing, maar in plaats van besturing van de zuigerpositie, bestuurt het analoge signaal de snelheid en richting van de actuator. Een veelgebruikt type proportionele besturing is de joystick, waarbij de middelste positie neutraal is en door deze naar voren en achteren te bewegen, wordt de actuator in dezelfde richting bewogen.

Wat zijn vooraf gedefinieerde actuatorposities?

Vooraf gedefinieerde posities zijn vooral handig als je elke keer naar exact dezelfde positie wilt gaan. Dit kan bijvoorbeeld worden geregeld met drukknoppen of worden ingevoerd als een opdracht op je PLC (Programmable Logic Controller). Het digitale ingangssignaal moet hoog blijven totdat de doelpositie is bereikt, maar zal niet verder gaan dan dat punt.

Wat is de leermodus van de actuator?

Met de leermodus kan de actuator een nieuwe eindstop leren. Dit gebeurt op basis van vooraf gedefinieerde zones langs de slaglengte en een stroomlimiet om de nieuwe eindstop te activeren, zoals een obstakel. In sommige gevallen kan het een goed idee zijn om een 'stap terug’ toe te voegen na ontmoeting met een obstakel – dit stelt je in staat om op enige afstand vanaf het mechanische blok een nieuwe eindstop in te stellen, waardoor de levensduur van de actuator in potentie wordt verlengd en een beweging wordt geboden die soepeler is.

Het is ook mogelijk om de snelheid van de actuator in te stellen voor leermodus – wanneer je wilt dat de actuator langzamer loopt bij het leren van een obstakel.

De leermodus kan rechtstreeks in Actuator Connect™ worden uitgevoerd of door de rode en zwarte draden in te korten.

Door de leermodus met behulp van de draden te activeren, kun je dit proces eenvoudig direct in de toepassing starten – zelfs meerdere keren tijdens de levensduur van de actuator. De actuator behoudt altijd de zone-, snelheids- en stroominstellingen die je hebt opgegeven bij de bestelling of die je hebt geconfigureerd in Actuator Connect, en gebruik deze om de nieuwe virtuele limieten in te stellen.

Wist je het volgende?

Vanuit het Home-menu in Actuator Connect kun je op het tabblad van het bedradingsschema het actuele bedradingsschema van de aangesloten actuator bekijken.

Het bedradingsschema is belangrijk, omdat de I/O-actuator diverse ingangs- en uitgangsbedradingsopties biedt met veel mogelijkheden voor besturing en aanpassing van de actuator.

De functionaliteit van deze in- en outputs kan rechtstreeks in Actuator Connect worden aangepast en het bedradingsschema wordt dienovereenkomstig bijgewerkt.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen